Müzik, dijital teknolojiler ile birlikte en çok değişim gösteren endüstridir. Albümleri mağazalardan CD formatında satın aldığımız günlerden bugüne, müziğe artık tek bir tıklamayla dijital formatta kolayca erişebiliyoruz..
Ancak herkes bu değişimi övgüyle karşılamıyor. Sanatçılar ve yapımcılar, dijital teknolojinin aşırı bagajından muzdarip. Web, müziğin herkes tarafından erişilebilir olmasına yardımcı olduğu kadar, insanların herhangi bir sonuç olmadan yasa dışı olarak müzik indirip paylaşabilecekleri yollar da oluşturdu..
Hem bağımsız yapımcılar hem de büyük müzik şirketleri ‘korsanlık’ nedeniyle büyük gelir kayıplarıyla karşı karşıya. Buna ek olarak, yapımcılar için çalışmalarının ticari amaçla kullanımını takip etmek ve izlemek fazlasıyla zorlaştı.
Dinleyiciler Spotify ve Apple Music gibi platformlar aracılığıyla yasal olarak müzik dinleseler bile, müzisyenler bundan çok az kâr elde eder. Örneğin, Spotify genellikle her dinleme için 0,003 ile 0,005 dolar arasında ödeme yapar, bu da bir dolar kazanmak için yaklaşık 250 dinlemeye ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Bu nedenle, milyonlarca dinlemeye ulaşan müzisyenlere bile fazla para kazandırmaz – bir milyon dinleme yalnızca bin dolara eşittir. Bunu örneklemek gerekirse, dünyanın en büyük gruplarından biri olan Kings of Leon, en popüler şarkıları ‘Sex on Fire’ için Kanada’da 800.000’in biraz üzerinde dinlenmeye sahip. (Grubun gelir elde etmek için NFT’ye yönelmesine şaşmamalı).
Hayranlar, Spotfy ve benzeri platformlar sayesinde geçmişe oranla olağanüstü sayılabilecek bir müzik deneyiminin keyfini çıkarırken, müzisyenlere çok az gelir kalıyor. Bugüne kadar, geleceği parlak müzisyenlerin kendilerine bir isim yapmaları ve müzik kariyerlerini destekleyecek kadar gelir elde etmeleri için herhangi bir alternatif yoktu. Ama bu değişmek üzere.
Bir Devrimin Ayak Sesleri
Müzik prodüksiyonu analogdan dijitale evrildi ve daha fazla erişilebilirliğin yolunu açtı. Gelecek vadeden sanatçılar, bir dizüstü bilgisayar ve internet bağlantısından başka bir şey kullanmadan, ürünlerini iyi bilinen isimlerle aynı platformlarda sunabilirler.
Büyük müzik şirketleri, çağın gerektirdiği dijital imkanlardan faydalanmak için müzik üretmenin yeni finansman yöntemlerine şimdiden yöneliyor. Bazıları, kârlarını iyileştirmek isteyen Spotify ve YouTube gibi teknoloji şirketleriyle anlaşmalar bile yaptı. Ardından, kitle fonlaması ve Patreon gibi diğer alternatif finansman kaynaklarını kullanan bağımsız şirketler de var.
Ancak gerçek devrim, Blockchain (blok zinciri) teknolojisine artan ilginin doğrudan bir sonucu olarak şimdi gerçekleşiyor. Merkezinde güvenli ve değişmez bir dijital veri tabanı bulunan blok zinciri, tüm işlemler ve kayıtlar için yeni bir şeffaflık, izlenebilirlik ve güvenlik çağını başlatıyor. Hesap verebilirlik getiriyor ve müzik endüstrisini uzun süredir rahatsız eden telif sorunlarını ortadan kaldırıyor.
Blockchain teknolojisi, dünyanın herhangi bir yerinden herkesin müzik için ödeme yapmasına imkan veren ve sevdikleri sanatçıları destekleyen kripto para birimlerinin kullanılmasını sağlar. Müzisyenler, üretmek istedikleri müziğe lisans satın almak için kripto para birimini de kullanabilirler. Bu, dünyada banka hesabı ve dolayısıyla finansal hizmetlere, kredi kartlarına ve diğer elektronik ödeme araçlarına erişimi olmayan milyonlarca insanı işin içine katan bir oyun değiştirici.
Blockchain teknolojisinin tüm geçişlerin kaydını tutmak için kullandığı dağıtık veri tabanı, herhangi bir manipülasyonu önlemek için tasarlanmıştır ve müzik satın aldığınızda veya sattığınızda, bu işlem herkesin görebileceği şekilde bu dağıtık veri tabanına değiştirilemez bir şekilde kaydedilir.
Oyunu değiştirmek için blockchain teknolojisini kullanan projeler, girişimler ve şirketlerden bazıları şunlardır:
Vezt: Müzik hayranlarının sevdikleri sanatçılara, söz yazarlarına ve yapımcılara daha doğrudan fon sağlamalarına ve karşılığında hayranların en sevdikleri kayıtlardan kazanılan telif haklarını almalarına olanak tanıyan bir müzik hakları pazarı.
Ujo: Bir müzik mülkiyet hakları veritabanı oluşturan ve telif ödemelerini otomatikleştiren merkezi olmayan bir platform.
Mycelia: müzik endüstrisindeki yaratıcıları güçlendirmek isteyen sanatçılar, müzisyenler ve müzik severlerden oluşan bir topluluk.
eMusic: Hem sanatçıları hem de hayranları ödüllendiren blok zinciri tabanlı bir müzik dağıtımı ve telif yönetimi platformu.
Devrim Ana Akım Haline Geliyor!
Blockchain teknolojisinin müzisyenlere ve müzik endüstrisine sunacağı çok şey olsa da, 2021 yılında NFT’lerin sanat, kültür ve müzik sahnesinde patlamasına kadar blockchain yeterince yaygınlaşma imkanı bulamamıştı.
NFT’ler, son 4 yıldır uykuda olan ve yavaş evrim geçiren bir blockchain yeniliği, ancak 2021’in başından bu yana, teknoloji çevrelerinden sosyal medyaya kadar her düzeyde gündeme hakim oldu. Ana akım medya ve hatta sokaktaki sıradan insanlar bile NFT hakkında konuşmaya başladı. NFT’lerden önce kripto para fiyatlarına ilişkin haberler blockchain teknolojisinin potansiyeline gölge düşürdü ve fiyatların düşüşte olduğu zamanlarda tüm endüstriyi olumsuz etkiledi.
Bir NFT, benzersiz bir öğenin mülkiyet belgesine benzeyen, programlanabilir bir kod parçası olan benzersiz bir dijital simgedir. Öğe, fiziksel resimden dijital sanat eserine, bir müzik parçasına, fikri mülkiyete, alan adına, patente, bir içerik parçasına ve çok daha fazlasına kadar her şey olabilir. Neredeyse, satmak istediğiniz ve insanların satın almak istediği her şey bir NFT’ye dönüştürülebilir.
NFT’nin gücü, altta yatan teknoloji olan blockchain’dir. Bir NFT oluşturuldığunda ya da terminolojisiye uygun olarak ifade etmek gerekirse “basıldığında” (minted), NFT’ler ait oldukları blockchain veri tabanına kaydedilir. Çoğu NFT, Ethereum blockchain’inde oluşturuluyor. Diğer blockchain ağları arasında Flow, Tezos, EOS, WAX ve Near sayılabilir.
Örneğin, Ethereum blockchaininde bir NFT içeren her işlem, kamuya açık olan Ethereum blockchain manipülasyona karşı korumalı değiştirilemez bir veri tabanına kaydedilir. Bu, dünyadaki herkesin herhangi bir anda o NFT’ye kimin sahip olduğunu, yani NFT’nin temsil ettiği öğeye kimin sahip olduğunu görebildiği anlamına gelir. Herhangi bir üçüncü şahsın mülkiyeti takip etmesine veya kanıtlamasına gerek yoktur.
NFT’lerin değeri yalnızca oradan büyür. Onlar sadece kağıt üzerinde mülkiyet tapularından daha fazlası oldukları için, her türlü harika şeyi yapmak için programlanabilen dijital kod parçalarıdır. En önemlisi, her ikincil satışın bir parçasını öğenin orijinal yaratıcısına göndermek üzere programlanabilirler.
Bu, artık sözleşmeler imzalamak ve telif ücretlerini hesaplamak ve toplamak için insanlara ödeme yapmak zorunda kalmayan sanatçılar için basit ama devrim niteliğinde bir adımdır, artık her işlem gerçekleştiğinde NFT’nin hatasız bir şekilde yürütülmesine ve işlemden paylarına güvenebilirler. Telif gerektiren bir durumda alacakları ücret anında kripto cüzdanlarına aktarılacaktır.
NFT Devriminin Evrimi
Son 4 yılda, NFT satış hacmi 100 milyon doların altındaydı, ancak 2021’in başlangıcından bu yana satış hacmi 10 milyar dolara yükseldi ve NFT geniş kitleler tarafından büyük ilgi gördü ve birçok kişinin blockchaini benimsenmesi için ileriye dönük bir yol olarak NFT’lere dikkatlerini yöneltmesine neden oldu.
Sektöre yenilikçi yaklaşımıyla kitle fonlaması alanında adından söz ettiren bir startup olan Republic, yeni bir NFT biçimi kullanarak müzik dünyasında para kazanmada devrim yaratmayı umuyor. Republic’e göre “Güvenlik NFT’leri (S-NFT’ler), NFT teknolojisi ile yenilikçi bir yatırım yöntemini birleştiriyor. S-NFT’ler, hayranların yeni bir şarkıya veya albüme sermaye yatırmalarını ve karşılığında telif haklarına sahip olmalarını mümkün kılıyor.” Herkesin yeni kurulan şirketlerde yatırımcı olmasına izin verme fikri üzerine inşa edilen bu inovasyon, müzik endütrisinde radikal bir değişime yol açabilir. Artık adece zengin ve akredite yatırımcıların özel şirketlere yatırım yapabileceği bir yerde, Republic müzik endüstrisinde herkesin müziğe yatırımcı olmasına izin veriyor gibi görünüyor.
Güvenlik NFT’leri (S-NFT’ler), NFT’lerin sahipliğini ve şeffaflığını, hayranların yeni bir şarkı veya albüme sermaye yatırmalarını ve karşılığında telif ücretlerini paylaşmalarını mümkün kılan yenilikçi bir yatırım çerçevesiyle birleştiriyor. Şu anda da sanatçılar ve müzisyenler albümlerini ve şarkılarını NFT olarak satabiliyorlar, ancak akış dağıtımından elde edilen getirileri NFT’ye bağlayacak hiçbir mekanizma mevcut değil.
Republic, hayranların bir şarkının veya albümün müzik haklarını satın almasına olanak tanıyan bir tür yatırım sunan ilk kitle fonlaması platformlarından biri. Bunu, bir şarkının, albümün veya eşdeğerinin haklarına sahip olan bir LLC’nin özel üyelik birimleri aracılığıyla yapar. Üyelik menfaati, bu mülkiyetin ve getirilerin dağıtıldığı aracın bir temsili olan bir jeton (bir NFT) ile temsil edilebilir.
Republic, müzik endüstrisindeki geleneksel paradigmalara ve rollere meydan okuyor. sizi bir hayrandan daha fazlası yaparak, bir yatırımcıya dönüştürüyor ve böylece çalma listeniz sadece bir şarkı koleksiyonundan çok daha fazlası,bir yatırım portfölyösu haline geliyor. Artık bir ürün satın alıp sevdiğiniz sanatçıya bağış yapmanın ötesine geçebilir, sevdiğiniz müziğe yatırım yapabilir ve getirilerinden pay alabilirsiniz.
Yatırımlarınızı Deneyimleyin!
Yatırım yapmak, paranızı büyütmenin, başarılı olabileceğine inandığınız girişimcileri ve işletmeleri desteklemenin veya inandığınız bir amacı ilerletmenin bir yoluydu. Müzik, konser biletleri, oyunlar, koleksiyon ürünleri ve abonelikler gibi paranızı harcadığınız her şeye tüketim denir. Ancak, NFT’lerle artık sadece bir tüketici değilsiniz, bir yatırımcısınız ve blockchain teknolojisinin mümkün kıldığı bu yenilik sayesinde yatırımınızı deneyimleyebilir, onları dinleyebilir (şarkılar), onlara katılabilir (canlı performanslar), onlarla etkileşime geçebilirsiniz. (sanatçılar buluşup selamlaşır) ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Sıradan insanların bir sanatçıyı doğrudan finanse etmesine izin vererek, Republic aracıyı ortadan kaldırıyor ve hayranların, içerik oluşturuculara ürettikleri gelirin yalnızca %12’sini ödeyen sektörde, sanatçıların doğrudan desteklemelerine izin veriyor. Republic, KSHMR’ye ek olarak, 6 yıl üst üste DJ Mag tarafından En İyi 100 DJ’den biri seçilen ve 7.6 milyon izlenme sayısına sahip olan hip hop sanatçısı, aylık 7.8 milyon dinleyiciye ve 1.8 milyar Youtube izlenme sayısına sahip 5 kez platin sanatçı olan Lil Pump ile güçlü bir başlangıç yapıyor.
Muhtemelen daha fazlasının gelmesiyle, bu sanatçıların hayranları, en sevdikleri sanatçıların şarkılarına yatırım yapma ve biletlere, ürünlere, özel etkinliklere erişim gibi özel avantajların yanı sıra yayın telif ücretlerinden, remikslerden ve daha fazlasından getiri elde etme fırsatını memnuniyetle karşılayacaktır.
Geleceği Kitle Fonlaması
Onlarca yıl boyunca, bir grup insan müzik endüstrisindeki tüm gücü elinde tuttu ve ödüllerin çoğunu aldı. Blockchain teknolojisi, hayranlara ve müzisyenlere güç veriyor ve endüstrinin her yönünü demokratikleştirme yeteneğine sahip, ancak şimdiye kadar sadece birkaçı blockchain’in sunduğu yeteneklerden yararlanabildi. NFT’ler, blockchain teknolojisinin büyüsüyle gücü müziğin yaratıcılarına ve hayranlara iade ediyor. Tıpkı Republic’in kitle fonlaması ve NFT’leri birleştirmesi gibi, birçok yeni girişim müziğin finansmanını ve telif süreçlerini dönüştürme potansiyeline sahiptir. Büyük müzik şirketlerinin rekabet edemeyeceği ve asla tahmin edemeyeceği yeni yöntem ve teknolojilerin çok yakında olduğunu düşünmememiz için bir sebep yok.
Yazan: Hussein Hallak, CEO of Next Decentrum
Çeviren: Özgür Kurtuluş
Kaynak: https://hackernoon.com/how-nfts-can-turn-musicians-into-entrepreneurs-and-fans-into-investors